Adrenalinfröccs

Az augusztusi hónap rendszerint a kánikuláról szól, illetve az ilyenkor gyakran kialakuló viharokról. Nem volt ez másképp ezen az ominózus horgászatom alatt sem, bár a vihar erős kifejezés lenne, inkább csak egy frontbetörés történt, ami az első napon gyorsan át is vonult a kis-dunai stégünk fölött.  Sajnos az  éjszakai csendet sem törte meg a kapásjelzőm hangja, de még bíztam a hajnalban, mert az élet itt elég korán szokott kezdődni. Javában sötét volt, 4 óra körül lehetett, amikor megszólalt a várva várt hang. Már nyúltam is a jobb oldali botomhoz, hogy a távolabbi etetésen elhelyezett végszereléket beakasszam a hal szájába. Nagyon vártam ezt a pillanatot, mert a kánikulában nem volt szerencsém nagyobb példányokhoz, csak kisebb halakat tudtam a szákba terelni. Bizakodva emeltem rá a botra miközben az orsóról lepergő zsinórt kissé visszafogtam a fékkel. Elsőre csalódott voltam, mert a halat szinte nem is éreztem a túlvégen, csak jött felém a felcsévélt zsinór. Néha már arra gondoltam, hogy vagy egy nagyobbacska keszeg jön ki, vagy tán le is akadt és csak az ólmot húzom kifelé. Kb. a táv felénél azonban húzott egy olyat, hogy a botot majdnem kivette a kezemből. Rögtön a fékhez nyúltam, hisz ekkor már tudtam, valószínűleg egy szebbecske amurral lesz dolgom. Ennél a halnál tipikus jelek, hogy az elején szinte megadóan jön felénk, majd a parthoz vagy csónakhoz közeledve olyan vehemensen tör ki, mint egy torpedó. A fárasztás első része nem tartott sokáig, később azonban, amikor a part közelébe hoztam, már igazán észnél kellett lennem. Idő közben a Nap is a segítségemre sietett és kezdett világosodni.

</>

A stég előtti részt szépen benőtte a hínár, a víz tele volt számára alkalmas lehetőségekkel, hogy meglógjon. Párszor rám is hozta a frászt, mert a zsinóron keresztül éreztem az összes felszedett hínárt és uszadékot, amikbe fejjel belerohant. Párszor körbetakarítottuk így a stég környékét, mire alább hagyott a vehemenciája és szépen felfeküdt a víz tetejére. Persze egy vérbeli amur ilyenkor sem adja meg magát, a látszat ellenére volt még benne erő bőven. A következő pillanatban fordult egyet, alámerült és a farkával csapott egyet a vízre, de akkorát, hogy engem – ekkor már a kikötött csónakban állva – úgy beterített vízzel, mintha most jöttem volna a zuhany alól. Ott álltam az adrenalintól fűtve, kezemben a hajló bottal, csurom vizesen és próbáltam a fékre koncentrálni, hogy csak most nem menjen el ez a szépség. Ha kívülállóként látom magam, biztos felröhögök, de ekkor éppen nem volt kedvem ezen töprengeni, hisz a hal még nem volt a merítőmben. Amit egyébként cserélnem is kellett idő közben, mert a csónakban lévőből elegánsan kifordult és úgy gondolta, hogy megy még egy kört. Ekkor már a párom segítsége is megérkezett, aki a házban hallotta a hatalmas csobogást és a kezem alá hozta a bojlis merítőt, sőt a halbölcsőt is felöntötte vízzel, mondván ez a hal már a miénk lesz.

</>

Optimizmusa engem is bátorított és végre megmerítettem az ellenfelem. A nagyobb merítőből már nem volt kiút – bár ő próbálkozott volna tovább – a kiemelés után a biztonságos bölcsőbe került. Igazából csak ekkor látszódott, na meg a kiemeléskor érződött, hogy ez bizony egy 20-as körüli sodrófa.

</>

</>

 

Korábban fogtam már ekkora példányt, így azokhoz viszonyítva saccoltam a súlyát. Gyors horogszabadítás és mérés után (18kg-ot mutatott a mérleg) bekerült a haltartóba, ahol biztonságban várta, hogy a nap magasabbra érjen és később, egy gyors fotózás után visszanyerje szabadságát.

</>

Biztos minden horgász álmában megjelenik egyszer egy napfelkeltés fárasztás, pláne, ha ilyen szép környezetben, vad vízből sikerül kifogni a hőnáhított ellenfelet. Számomra is nagy élményt adott ennek a gyönyörű torpedónak a játéka és hogy végül a fényképezőgépem lencséje is meg tudta őt örökíteni.

</>

</>

Búcsúzóul én is lefröcsköltem, ahogy korábban ő engem. :)

Mindenkinek hasonlóan szép és eredményes horgászatot kívánok, görbüljön! 

A hal kifogásában résztvevő szereplők: Shimano TX4 12INT 3,6m-es 3,5Lb-ás bot, Shimano Power Aero 14000XSB orsó, Sufix XL Strong 0,35mm főzsinór, Sufix Super21 Fluorocarbon 0,50mm előtét zsinór, Carp Spirit Combi Soft 25Lb-ás bevonatos előke, VMC Mystic Carp 7025 NT 4 horog, Carp Spirit csalitüske karikával, Carp Spirit Tac Tics lebegő szivacs és egy szem tejsavas erjesztésű kukorica

Horgász: Fekete András